maanantai 24. elokuuta 2015

Luopuminen

Niin siinä nyt sitten kävi, että vaikka kaikki toivomme tähän viimeiseen hoitoon ladattiin, pieleen meni. Eihän sillä lääkärillä ollut taaskaan hyviä uutisia.

Munasoluja saatiin sopiva määrä ja ne hedelmöittyivät normaalisti yhtä lukuunottamatta. Tämän jälkeen alkoivat asiat mennä pieleen. Kaikki eteni siis noudattaen täsmälleen samaa kaavaa kuin aina ennenkin. Yksi solu ei lähtenyt etenemään lainkaan ja loput olivat fragmentoituneita. Yhtään solua ei saatu pakkaseen, joten siirtoakaan ei tule. Ei edes pientä mahdollisuutta tulla raskaaksi, ei sitten minkäänlaista. Mikään ei ole muuttunut, eivätkä solut olleet tälläkään kertaa yhtään sen parempia kun aikaisemminkaan. Ihan kuin olisin elänyt tämän hetken aikaisemminkin. Deja vu, sehän se on. Nyt on sitten vaan nieltävä kyyneleet ja hyväksyttävä, että minä en tule raskaaksi omilla munasoluillani. En vain yksinkertaisesti tule. Niissä tosiaan on jotain vikaa, eikä edes nykylääketiede pysty niitä korjaamaan. Kaikkemme olemme yrittäneet, joten mitään emme jää katumaan. Minusta ei ehkä koskaan voi tulla äitiä sanan siinä merkityksessä kun olin toivonut, mutta minusta voi vielä tulla äiti. Lahjasoluhoidot ovat siis todellakin edessä seuraavaksi, nyt se vasta realisoituu.

Onneksi olemme henkisesti jo valmistautuneet, että tämä päivä tulee. Ajatus luovutetusta munasolusta ei tunnu enää yhtään niin pahalta ja kaukaiselta ajatukselta kuin vielä vuosi sitten. On uskomatonta, miten pitkän matkan olen kulkenut ja kasvanut tässä viime kuukausien aikana yhä vahvemmin ajattelemaan, että on ihan sama, kenen perimää tuleva lapseni on, kunhan vaan saan kokea äitiyden ja rakastaa sitä lasta. Kunhan vain saisimme sen lapsen, tavalla tai toisella. Se on kaikkein tärkeintä, ja loppujen lopuksi ainoa asia, joka todella merkitsee. Silti koen joutuvani luopumaan jostakin sellaisesta, josta olen koko elämäni haaveillut ja jota olen pitänyt itsestään selvyytenä, että joskus saan. Sellaista, jota suurin osa maailman ihmisistä pitää itsestäänselvyytenä. Sellaisesta haaveesta voi olla vaikeaa luopua, ja uskokaa pois, olen tehnyt töitä sen eteen, että suhtaudun asiaan näin kun nyt suhtaudun.

Vaikka pelotti, että näin käy, olimme kuitenkin hiljaisesti jo valmistautuneet tähän pidemmän aikaa, eikä uutiset hoidon epäonnistumisesta musertaneet meitä tällä kertaa, olimmehan osanneet odottaa näin lopulta käyvän. Tämä on nyt sitten se meidän polkumme. Monet muut ovat jo sillä tiellä, nyt myös me. Olemme tienhaarassa. Olemme koko ajan pyrkineet vasemmalle tajuamatta, että meidän olisikin pitänyt kääntyä oikealle. Vasen, vaikkakin sinne kaikki kyltit viittoivat tietä, oli umpikuja. Jokainen kivi ja männynkäpy tuli käännettyä oikeaa tietä etsiessä. Emme löytäneet sitä mitä etsimme. Olemme käyneet niin pitkällä kun polku vie, eikä se johtanut mihinkään. On palattavat muutama askel takaisin ja suunnattava uudelle, vähemmän tallatulle polulle. Muitakin on tätä polkua kulkenut, ja päässyt perille. Reppu ei tunnu enää niin raskaalta kantaa, suurimmat ja painavimmat kyyneleet ovat pudonneet jo matkan varrelle. Meillä on lisäksi tunne, että tämä polku vie määränpäähämme, ehkä jopa suorempaa tietä. Eiväthän molemmat tiet voi olla umpikujia.

Uskon, että meille tulee lopulta juuri se lapsi, joka on tarkoitettu. Ehkä se lapsi ei ole omaa geeniperimääni, mutta se on silti meidän lapsi, jota en mistään hinnasta vaihtaisi pois ja jota rakastan enemmän kun mitään muuta maailmassa. Jonain päivänä ehkä vielä ymmärrän kaiken tämän tarkoituksen ja kaikki tuntuu menneen niinkuin sen kuuluikin mennä.

23 kommenttia:

  1. Epäreilua. On tosi epäreilua, että nämä kortit osuu omalle kohdalle. Itselläni on lapsi, joka ei ole biologisesti minun. Yhtenä päivänä huomasin ajattelevani, että onneksi en tullut niiden hoitojen aikana raskaaksi, koska muuten tätä ihan täydellisen ihanaa lasta ei olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniisti sanottu, ja juuri noin uskon, että itsekin ajattelen, jos meille lapsi joskus suodaan. Sitä odotellessa.

      Poista
  2. Kyllä niin tuttua tekstiä... Ihan kuin omia ajatuksiani niiltä ajoilta, kun pohdimme lahjamunasoluhoitoon lähtemistä. Kyllähän sekin on oikeasti ihan oma prosessinsa, kun joutuu luopumaan toiveesta saada geneettisesti oma lapsi. Mutta samaanhan minäkin sitten päädyin, että ei niillä geeneillä ole mitään väliä. Todella kuoppainen tie on ollut teilläkin, ja todella toivon, että lahjamunasoluhoito tuo teille sen toivotun tuloksen.

    Meillähän sekään ei mennyt niin hyvin kuin etukäteen ajateltiin, kun saatiin vain kaksi alkiota. Toinen blastokysteistä siirrettiin tammikuussa ja siitä seurasi hyvin varhainen keskenmeno ja lopulta lääkkeellinen tyhjennys. Toinen blastokysti on pakkasessa, ja vasta nyt lokakuussa jaksamme lähteä kokeilemaan tätä rumbaa viimeisen kerran. Jos ei sekään onnistu, jäämme lapsettomiksi loppuiäksi ja se ajatus tuntuu vielä kamalan tuskalliselta.

    Kovasti voimia toivottelen sinulle ja teille tulevaan lahjamusasoluhoitoon! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Rowan, teillekö kävi noin.. olen todella pahoillani. Tässä tilanteessa sitä toivoisi vain kuulevansa hyviä kokemuksia lahjasoluhoidoista, mutta toki täytyy olla realistinen: tämäkään hoito ei välttämättä toimi ja siihen on hyvä valmistautua. Olen hengessä mukana, ja toivotan kaiken mahdollisen onnen teille lokakuun hoitoon! Sen on vaan pakko onnistua nyt! <3

      Poista
  3. Kovasti voimia uudelle tielle <3 Uskon, että kun jotain jättää taakseen, ei edes enää epäröi sitä uutta tietä, jonka on valinnut. Toivon kovasti, että luovutetuilla tärppää ja saat kantaa lapsesi sydämesi alla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi, toivotaan. Tässä ollaan nyt siinä vaiheessa, ettei millään muulla ole enää väliä kunhan sen lapsen vain saisi syliin - tavalla tai toisella. <3

      Poista
  4. Kovasti voimia tulevaan! Meille lahjamunasolu hoito toi kauan kaivatun plussan, toivon että teillekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara, ihanaa kuulla, että teillä lahjamunasoluhoito toi viimein plussan! Onnea! Löytyikö teillä ikinä mitään muuta syytä lapsettomuudelle kun oletettavasti munasolujen laatu?

      Poista
  5. Olen vain pienen askeleen päässä sinusta, mutta lahjamunasoluhoito antaa uudenlaista toivoa. Sellaista tunnetta, mitä en tiennyt enää olevan olemassakaan. Olen ajatellut, että jos raskaudut, kannat ja puserrat ulos jotain sinusta, niin sinuahan se on. Yhteinen verenkiertokin ollut monta kuukautta.
    Jos vain voimia riittää, niin ei se ota jos ei annakaan (mistähän tämäkin sanonta oikein tulee). Voimia syksyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullekin lahjamunasoluhoito on tuonut ajatuksena uudenlaista toivoa. Sellaista, että tällä voi onnistuakin. Oikein vatsasta kutitti kun ensimmäisen kerran tätä ajattelin. Mutta sitten on se toinen puoli. Pelottaa ihan hirveästi, että mitä jos ei tälläkään onnistu.. mitäs sitten tehdään.. :(

      Poista
  6. Olen niin kovin pahoillani! <3

    VastaaPoista
  7. Voimia Ounatuuli! Onneksi teillä on mahdollisuus lahjasoluihin. Eikä hedelmöittyminen omin soluin ja biologinen lapsi ole äitiyden mittari, vaikka se tietysti todella ihana asia onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi meillä on tosiaan vielä mahdollisuus lahjasoluhoitojen avulla onnistua. Että onneksi on sitä toivoa vielä. Eihän se tietenkään ole äitiyden mittari, en ole koskaan niin ajatellutkaan. Mutta kyllähän sitä ensisijaisesti haluaisi, että lapsi olisi biologisesti oma. Loppupeleissä sillä ei ole mitään väliä, adoptiolapsikin kelpaisi mainiosti.

      Poista
  8. Onnea uudelle polulle! Sinulla on kuitenkin vielä mahdollisuus tulla äidiksi, vaikka ette olisikaan samaa geeniperimää. Itsellä tällä hetkellä niin yhdentekevää kuin olla ja voi tuo geeniperimä, koska luovutetulla munasolulla tehty jo viisi siirtoa enkä ole siltikään raskautunut. Nyt suuri pelko raskaudunko ikinä edes luovutetuilla soluilla. Joten katsokaa ihmeessä tämäkin polku,vaikka se tuntuukin pahalta. Se on kuitenkin vielä mahdollisuus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onneksi on vielä tämä yksi oljenkorsi käyttämättä. Todella masentavaa kuulla, ettei teillä ole onnistunut, vaikka noin monta hoitoa on jo tehty! Olen todella pahoillani. :'( Varmasti kova paikka kun tähän hoitoon on kuitenkin ladannut niin paljon odotuksia ja toivoa. Niin mielellään sitä olisi optimistinen ja kuulisi pelkästään onnistumistarinoita raskautumisesta lahjamunasoluilla, mutta silti on oltava realisti: aina sekään ei onnistu. Voimia ja jaksamista! <3

      Poista
  9. Voi ounis!!!

    Kävin kurkkimassa kuulumisiasi kesän aikana taajaan ja sitten kun olinkin poissa koneen ja netin ääreltä ruhtinaalliset kaksi viikkoa niin johan oli kuulumisia tullut. Mutta millaisia... =(. Olen niin pahoillani, että tienne vei sitten tähän suuntaan. Samalla olen kuitenkin toiveikas, koska kuten moni muukin sanoo, lahjasoluhoito voi olla juuri teidän juttu. Jos/kun sen lahjalapsen saat syliisi, tiedät kyllä heti, että juuri näin tämän pitikin mennä. Juuri tämän pienen piti teille tulla.

    Voin kuvitella, että polulla on monta mutkaa ja kiviä, joihin varpaansa koloo. Toivon siksi ihan syli kaupalla voimia ja virtaa jaksaa käydä se henkinen taistelu ja valmistautuminen ja alkaa sitten siihen rumbaan.

    Minä uskon teihin! Toivottavasti siitä on edes sen verran iloa/hyötyä, että se siivittää teidät vielä parkuvan paketin kanssa eläjiksi =)!

    Halaus!

    T. Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Jenni Jenni.. ihana taas lukea kannustavia kommenttejasi. Kiitos, että uskot meihin ja siihen, että vielä onnistutaan. Eipä tässä ole toivosta luovuttu, vaikka todella raskastahan tämä on ollut. En voi uskoa, että ollaan tässä tilanteessa: lähes viisi vuotta takana ja ainoa mahdollisuus saada lapsi tuntuu olevan lahjasolu tai adoptio. Siinä tosiaan meidän kortit. Niillä pelataan.

      <3

      Poista
  10. Hei,

    Me saimme sen kauan kaivatun plussan testiin 1. lahjamunasoluhoidolla, viiden vuoden lapsettomuuden ja tuloksettomien hoitojen jälkeen omilla soluilla. Surut oli surtu moneen kertaan ja olin jo valmis luopumaan lapsihaaveesta.

    Nyt raskaus on loppusuoralla ja voin käsi sydämellä vannoa, ettei lapsen geneettisellä perimällä ole minulle yhtään mitään, ainakaan negatiivista, merkitystä. Tunnen itseni äärimmäisen onnekkaaksi, että saan olla juuri tämän lapsen äiti, vaikka tie ei ollut se helpoin.

    Toivon paljon onnea tulevaan hoitoon sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kun tulit kertomaan tämän kannustavan kokemuksen! Juuri tällaisia kaipaan tällä hetkellä - onnistumistarinoita! Onnea pitkään odotetusta raskaudesta ja kiitos siitä, että toivot minulle samaa!

      Poista
  11. Hei myös,

    Sain tänään tietää ensimmäisen kerran elämässäni olevani raskaana (ikää 43v). Kävimme 8 vuotta läpi hoitoja. 13 punktiota omilla soluilla. 3 eri luovuttajaa. Selittämätön juttu. Tämä kerta meni täysin oireetta ilman vatsan väänteitä. 2 päivää ennen verikoetta tunsin sormenpäissäni onnistuneen. Sormenpäiden iho muuttui silkinpehmeäksi. En oikein tajua vielä koko juttua. Ajatukset on ihan sekaisin. Kaiken kauheuden jälkeen sitä toivoo nyt vain parasta.

    VastaaPoista