lauantai 8. maaliskuuta 2014

Möykky

Sisälläni on möykky. Iso musta möykky, joka asuu minussa ja takertuu kiinni kuin olisi jäämässä sinne pidemmäksikin aikaa. Tunnen sen joka hengenvedolla. Sitä luuli jo itkeneensä tarpeeksi. Luulin jo surreeni tarpeeksi. Luulin, että olen jo valmis jatkamaan eteenpäin. Olenkin, mutta se möykky, se on yhä siellä.

On hyviä ja on huonoja päiviä. Välillä hymyilen, jopa nauran. Välillä yllätän kyynelen vierimästä poskeltani ilman että osaan selittää mitä oikeastaan itken. Ehkä itken kaikkea. Sitä miksi tämän kaiken piti mennä näin, miksi tämän piti tapahtua meille ja kääntyykö mikään koskaan hyväksi. Itken maailman epäoikeudenmukaisuutta ja muiden raskausuutisia. Raskausuutisia tulee taas joka tuutista: blogeissa, tyttöjen illassa, työpaikalla. En aikaisemmin edes tiennyt, että on mahdollista kertoa kolmesta alkaneesta raskaudesta yhdessä lauseessa! Ja tämä kaikki minun pitää kestää ihan kuin ei tuntuisi missään. Istun hiljaa ja nieleskelen kyyneleitä. Taas kerran kaikki muut tulevat raskaaksi, mutten minä.

On vaikeaa olla vahva kun toiset tulevat raskaaksi noin vain. Välillä on vaan pakko itkeä ja päästää se kaikki paha olo ja tuska sisältä pois. Ja sitä riittää. Tekisi mieli huutaa. Olen kuitenkin aivan liian surullinen huutamaan. Eikä se mitään auttaisi, joten tyydyn hiljaisesti osaani. Tuntuu kuin olisin skitsofreenikko, kun mielialat heittelevät laidasta laitaan. Tuntuu siltä kuin kaikki nämä pettymykset kasaantuisivat koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi möykyksi sisälleni, ja vaikka se möykky vähän pieneneekin jokaisella itkulla, ei se silti mihinkään häviä. Olo on jotenkin lohduton. Möykky on liian suuri. Ja pahinta on, että se kasvaa nopeammin kuin kutistuu.

Jälkitarkastuksessa tuli pienennettyä sitä möykkyä oikein urakalla. Oikein hävettää. En vaan voinut sille mitään, vaikka kuinka yritin estellä kyyneliä. Lääkärin edessä sitten itkin sisääni patoutunutta turhautumista ja epäonnistumista, ja koko sitä kokemusta ja suurta pettymystä, jota nyt yhtäkkiä käytiin lääkärin kanssa yksityiskohtaisesti läpi. Miksi emme onnistuneet ja mitä voisimme tehdä toisin seuraavalla kerralla. Tajusin, etten ollut tätä pettymystä vielä käsitellyt ollenkaan. Ehkä itkenyt senkin edestä, mutta en käsitellyt millään tavalla. Olin vain työntänyt kaiken pahan olon sivuun, ja yrittänyt olla vahva. En ollutkaan niin vahva kuin luulin.

8 kommenttia:

  1. Hei Ounatuuli. Voi sua pientä. Kun voisi jotenkin lohduttaa.

    Kuulostaa ihan hyvältä, että itkit lääkärissä. Näissä asioissa suru koteloituu niin helposti pelkästään sisälle, ja se uuvuttaa vielä lisää.

    Mua jäi kiinnostamaan tuo "mitä voisitte tehdä toisin". Sitten kun jaksat vastata: Oliko kyse hormonilääkkeisiin ja toimenpiteiden ajoitukseen liittyvistä asioista, ei niinkään asioista joita sinun olisi itse ehkä kannattanut tehdä toisin?

    Mulle oli helpottavaa, että olin tajuavinani hoitojen aikana, että siinä oli hirveän vähän mitään, mihin itse pystyi vaikuttamaan. En varmaan ajatellut niin heti hoitojen alettua, mutta jossain matkan varrella aloin ajatella, ja näin jälkeenpäin mietittynä se varmaankin oli kohtalainen henkinen helpotus.

    Hoitoja edeltävänä aikana oli ollut niin pitkään se sellainen olo, että pitää pystyä tekemään jotain toisin=paremmin, niin sitten kaikki onnistuu. Siksi tuntui samaan aikaan lohduttomalta ja helpottavalta päästä siihen pisteeseen, missä elämän tärkein asia tuntui tosi konkreettisesti liukuvan oman kontrollin ulkopuolelle, sattuman/johdatuksen ja lääketieteen käsiin.

    Voimia möykyn selättämiseen. Olet ajatuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Hilkka, oot ihana! <3 Jatkan kohta blogitekstiä.. olisi tullut liian pitkä teksti, jos olisin kirjoittanut samaan syssyyn tuostakin. Aikeissa kyllä oli. Eli jos sopii, saat lukea seuraavasta postauksesta vastauksen. :) Halaus sinulle!

      Poista
  2. Niin tuttuja tunteita, että vetää ihan hiljaiseksi. Voimia ja lohtua Ounatuuli <3

    VastaaPoista
  3. Liiankin tuttuja tunteita. Ja kuten hilkka jo kysyikin, kun jaksat kertoa mitä lääkäri sanii että voitte tehdä toisin. Voimia, niitä tässä rämpimisessä tarvitaan ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on uusi blogiteksti aiheesta. Ei ehkä toimi kaikkien kohdalla, mutta me nyt kokeillaan tämmöistä. Voimia sinnekin! <3

      Poista
  4. Hei Ounatuuli!
    Löysin vasta blogisi, ja voi että miten ymmärränkin tuntemuksesi! Meillä takana 2,5v yritystä. Tehty 2 inssiä ja ensimmäisen IVF:n tuoresiirto, josta nega. Juuri kun luulin surreeni tilannettamme tarpeeksi, ja luulin jo että olisin alkanut hyväksymään tilanteemme, ilmoitti paras ystäväni raskaudestaan. Heillä raskautuminen tapahtui luomuna noin 3kk:n yrityksen jälkeen. Miten voikin tuntea niin suurta katkeruutta niin läheistä ystävää kohtaan! Ja vaikka kuinka haluaisi olla onnellinen, ei se vain onnistu. Väistämättäkin miettii, että miksi juuri me ja sitä kuinka epäreilu maailma onkaan.
    Kiitos teksteistäsi, ja blogistasi. On huojentavaa huomata etten ole yksin tuntemusteni ja lapsettomuuteni kanssa. Niin kurjalta kuin se kuulostaakin.
    Toivon teille oikein kovasti onnea tulevaan, ja toivon että hartain toiveenne vielä täyttyy!

    Terveisin Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina,

      Kiva kun löysit tänne. Et todellakaan ole yksin, meitä samassa tilanteessa olevia on oikeasti yllättävän paljon! Tulen tosi iloiseksi kun kuulen jonkun sanovan, että blogini on tuonut jollakin tapaa lohtua. Mun mielestä nämä asiat on vaan aivan liian suuria pidettäväksi sisällä.

      On hienoa kun pystyy jakamaan muiden kanssa kokemuksia, minullekin on valtavan tärkeää blogin kautta saamani tuki muilta lapsettomilta. On huojentavaa, kuten sanoit, huomata, ettei ole näiden ajatustensa ja kokemustensa kanssa yksin, vaan että muutkin tuntevat ihan samalla lailla ja käyvät läpi samoja rankkoja hoitoja. Se jollain lailla helpottaa tätä tuskaa. Parasta on kun joku viimein onnistuu. Vähän sekin toki kirpaisee, mutta kun tietää, että toinen on käynyt nämä kaikki samat jutut läpi, tietää, että raskaus on todellakin niin ansaittu, ettei siitä vaan voi olla kenellekään katkera! Toivon teille kovasti onnea hoitoihin! Kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu, pakko siihen on uskoa!

      Poista