sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Mitä kuuluu?

Ihan hyvää, kiitos, mitäs teille? Valehtelen. Ei meille kuulu hyvää. Meillä ei ole lasta. En ole raskaana. Vieläkään. Inhoan koko kysymystä, ja joskus tekisi mieli täräyttää päin naamaa, kuinka huonoa kuuluu. Kysymystä on ihan mahdotonta välttää. Vastaan niinkuin kuuluu, kuten minun odotetaan vastaavan. Vaikka valehtelisin.

Tammikuussa tehdyn IVF:n jälkeen on ollut kaksi tuloksetonta luomukiertoa. Ei hormoneja, ei pahemmin oireita, ei raskautta. Ei edes kemiallista. Ei kiinnittymisyritystä, ei mitään. Varmuuden vuoksi tehty raskaustesti näytti negatiivista. Kuten aina. Tämä meneillään oleva kolmas kierto onkin nyt sitten viimeinen kierto ennen odotettua, toista IVF:ää. Eihän tässä uskalla sitä luomuihmettä enää toivoakaan, ja melkein ollaan lakattu jo yrittämästä, kun ei se kuitenkaan onnistu. Olen jo asennoitunut siihen, että IVF:ään tässä ollaan taas kovaa vauhtia menossa. Taitaa olla meidän ainoa toivo saada oma lapsi.

Meneillään on kiertopäivä 12, mutta uskon ovulaatioon olevan vielä aikaa. Viime kierrossa ovuloin vasta kp 23 ja kierron pituudeksi tuli 35 päivää. Kiertoni on pitkä, vaihtelee useinmiten välillä 31-35. Kai sitä voisi nykyään sitten säännölliseksi sanoa, ennen kun vaihtelua on ollut paljon enemmän. Testaamisen aloitan kuitenkin yleensä näillä main, ihan varmuuden vuoksi. Vaikka tiedän nykyään jo aika hyvin ilman mitään testejäkin, koska ovuloin, ja varsinkin koska se on ohi. Luteaalivaihe kestää yleensä 14 päivää.

Eipä sitä ennen tällaisista asioista ollut hajuakaan. Sitä vaan tiesi suunnilleen, koska seuraava kierto alkaa, jos sitäkään. Miten harva edes tietää, mikä on luteaalivaihe, saati follikkelia stimuloiva hormoni tai keltarauhanen. On tullut kyllä huomattua, miten monimutkainen naisen keho on. Miten pienestä onkaan kiinni, että raskaus ylipäätään alkaa (muistatteko sen appelsiinitarinan?). Silti niin monilla se alkaa. Kadehdittavan monilla vielä ilman minkäänlaista yrittämistä.

Kuinka moni onkaan oikeastaan tietämätön siitä, miten suuri ihme raskaus oikeasti on. Minä ja te muut, me tiedämme. Tiedämme, miten monen pienen yhteensattuman summa se on, että juuri oikeanlainen munasolu kehittyy ja että se ylipäätään irtoaa. Että ajoitus on oikea. Että siittiöt ovat tarpeeksi vahvoja, liikkuvia, oikeanmuotoisia ja että niitä on tarpeeksi paljon. Että ne pääsevät perille asti. Että munasolu hedelmöittyy. Että munasolu jakaantuu normaalisti, kiinnittyy oikeaan paikkaan, ja pysyy siellä. Ja pysyy siellä 8 kuukautta.

Miten monelle raskaus ja hedelmöittyminen onkaan juuri sitä mitä biologian kirjoissa opetetaan. Siittiö löytää munasolun ja ta-daa, hedelmöitys on tapahtunut ja raskaus alkaa! Miten helpolta se saadaankaan kuulostamaan! Tämä on ollut kyllä opettavainen matka. Olen oppinut, että raskaus ja lapsen syntymä, on oikeasti todellinen ihme! Kenellekään meistä lapsettomista lapsi ei ole, eikä tule koskaan olemaan itsestäänselvyys. Lapsia ei tehdä, vaan saadaan. Jos saadaan. Kunpa vain kaikki ymmärtäisivät sen, ja osaisivat yhtä paljon arvostaa sitä mitä heillä on!

14 kommenttia:

  1. Voi sinua Ounatuuli. Tiedän niin hyvin tuon tunteen. Tekstisi voisi aivan yhtä hyvin olla minun kirjoittamani, niin hyvin osuu kirjoituksesi ajatuksieni kanssa yhteen.
    Olen monesti miettinyt, että kunpa joku joskus olisi sanonut minulle ettei lapsen tekeminen ja saaminen ole helppoa eikä itsestäänselvyys. Syksyllä 2011, kun me aloitimme yrityksen, ajattelin että pari kuukautta ja olen raskaana, niinhän kaikille muillekin käy. Vieläkin on vaikeaa uskoa todeksi sitä tosiasiaa, että en ole raskaana ja että minulle ei käynyt yhtä hyvin kuin muille lähipiirissäni. Pikkuhiljaa kuitenkin alkaa selkiintyä, että raskaus on todellakin ihme, varsinkin minun kohdallani. Ja kiinni niin monen asian yhteissummasta. En tule raskaaksi, vaikka kohtuuni siirretään valmis, liki täydellinen alkio, samalla kun lähipiirissäni on tapana raskautua lähes pelkästä katseesta puolisoon päin. Se ei vain minun kohdallani onnistu. Miksei ?

    Mutta ei tässä auta muu kuin nousta jaloilleen, ottaa Toivoa kädestä kiinni ja jatkaa taas matkaa, Toivo mukana. Niin kauan kun tuo Toivo on läsnä, niin kauan kaikki on mahdollista. Halauksia sinulle, ja kiitos jälleen niin kovin osuvista sanoistasi.

    Terveisin Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina kommentista. Näin se on, jaloilleen on vaan aina noustava, eikä saa luovuttaa. Kyllä mä uskon, että meitäkin vielä onnistaa. Joku päivä se kohtuun siirretty liki täydellinen alkio on oikeasti uuden elämän alku ja voidaan unohtaa tämä kaikki murehtiminen. Olisipa jo se päivä..

      Poista
  2. Löysin blogisi juuri ja luin sitä... En voi todeta muuta kuin Tiina yllä: puet sanoiksi minunkin ajatuksiani. Tiedän niin miltä tämä tuska tuntuu. Tämä kysymys, MIKSI, se on niin vaikea, niin käsittämätön! Toivon sinulle voimia ja jaksamista tällä kivikkoisella tiellä, ja rohkeutta <3 Yritetään jaksaa tätä tuskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jannbeth kommentistasi, ja kiva kun löysit blogini. Miksi-kysymykseen tuskin koskaan saadaan vastausta, mutta se ei haittaa, jos tämä päättyy onnellisesti. Kyllä me jaksetaan! <3

      Poista
  3. Olen muutaman kerran vastannut (siis niille ystäville, jotka tietävät prosessistamme), että "huono kuuluu, mutta kiva kun kysyit". Tässä vaiheessa toinen yleensä häkeltyy aika pahasti, mutta en halua heille sanoa kaikean olevan hyvin, kun niin ei kerran ole. Ei kai ole totuttu siihen, että joku vastaisi jotain muuta kuin "ihan hyvää". Luonnollisesti tulee itsekin valehdeltua niille, joita ei kunnolla tunne tai he eivät tiedä tästä hoitoruljanssista.

    Niin, olen myös huomannut, ettei ihmiset oikeasti tajua kuinka onnekkaita ovat ja kuinka suuri ja ihmeellinen asia raskaus on. Mielestäni he eivät osaa arvostaa omaa onneaan niin paljon kuin pitäisi. Mutta mitäpä siitä syyttämään. Täytyy tunnustaa, että jos olisin itse raskautunut tuosta vain kun aloitimme yrittämisen, niin tuskin sitä itsekään osaisi arvostaa.

    Mutta se kuinka vähän ihmiset myös oikeasti tietävät lisääntymisestä! Välillä ihmetyttää, kun puhun hoidoistamme. Eivät he ymmärrä, mitä tarkoittaa munsarjojen liiallinen vaste, follikkelit tai LH-piikki. Eipä näistä itsekään tiennyt mitään ennen näitä hoitojamme. Kyllä sitä kai toivoisi, ettei itsekään olisi tarvinnut opiskella näitä asioita.

    Huh tulipa kovasti kirjoitettua tänne. Päätarkoitukseni oli kuitenkin toivottaa suuresti onnea ja voimia seuraavaan IVF:ään. Toivon kovasti, että viimeinkin onnistuisitte!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä Aes. Ihmiset ei ole tosiaan tottuneet, että joku vastaa jotain muuta. Hyville ystäville voi toki vastata noin, ihan rehellisesti. Eikä tarvi teeskennellä mitään.

      Oikeassa olet sen suhteen, että varmaan itse pitäisi ihan samanlailla raskautta itsestäänselvyytenä, jos olisi käynyt toisin. Eipä siitä voi ketään syyttää. Kateellisia me vaan ollaan. :)

      Paljon sitä on tullut opittua, mistä ei olisi itselläkään hajua tuon taivaallista, jos kaikki olisi mennyt toisin. Tässä tapauksessa tieto toisaalta lisää tuskaa. Kun tietää, miten pienestä kaikki on kiinni ja minkä työn takana kaikki on. Tai oikeastaan juuri se kun tietyille asioille ei voi oikein mitään tehdä! Eli esimerkiksi ne munasolut on mitä on, eikä niitä lisää saada mistään (paitsi luovuttajalta)!

      Kiitos.. toivon samaa teillekin!

      Poista
  4. Hei Ounatuuli!

    Löysin vasta blogisi ja vaikka töitäkin olisi, lueskelin sen läpi tältä istumalta. Jaan niin sydämestäni tuntemuksesi, vaikka tilanteeni onkin hyvin erilainen. Lapsettomuuteen liittyvät tunteet ja tunteettomuudet ovat kuitenkin minulle niin perin tuttuja.

    Aloitimme juuri ensimmäisen IVF:n, jota odotellessa meille tehtiin kaksi inssiä. Tuloksettomia siis, luonnollisesti. Nyt on pistospäivä numero 4 ja gonalia menee 200 yksikköä. Orgalutranit ovat odottamassa.

    Erilainen tilanteemme on koska minulla on jo kolme lasta. Hekin hoidoilla saatuja, mutta paljon helpomman tien kautta. Tarvittiin "vain" clomifenit ja pregnylit. Ennen ensimmäistä lastani ehdin saada yhden keskenmenon ja toivoa, yrittää ja pettyä yhteensä noin 3,5 vuotta.

    Nyt uuden aviomiehen kanssa toivomme sitä yhtä yhteistä ja miehelle ensimmäistä biologista lasta, mutta haaveeksi se taitaa jäädä. Aiemmin vikaa oli vain minussa, lasteni isän simpat olivat loistoluokkaa. Nyt olen vanhempi, en ovuloi luonnon keinoin ja oikea munasarja on hiipunut kokonaan. Lisänä miehen simpat, joissa liikkuvia vain harvakseltaan ja määräkin alentunut. Tällä yhdistelmällä olemme saaneet vahingossa aikaan yhden raskauden kaksi vuotta sitten ja se meni kesken rv11.

    Minä olen jo luovuttanut, salaa mielessäni. Mutta miehen tähden haluan yrittää ja yritän, jotta hän saisi kokea ne hetket, joita minä saan vaalia sydämessäni. Odotuksen ja syntymän ihmeen. Ja juuri nuo ihmeet ovat ne, jotka minutkin saavat aina kuukausi toisensa jälkeen kuitenkin innostumaan. Ja juuri ne varmasti myös sinua kantavat eteenpäin, toiveet niistä hetkistä, kun pieni ihminen kasvaa sisälläsi ja saat tuntea hänet ensi kertaa.

    Älä anna Ounatuuli periksi! Taivu vaan kun siltä tuntuu, mutta älä katkea! Tämä on raastavaa hommaa eikä kukaan takaa lopputulosta. Mutta yritettävä on. Minä jään seuraamaan blogiasi ja toivon sydämestäni, kaikista sieluni sopukoista asti, että tämä toukokuussa starttaava hoito olisi se hoito, josta sinä tulet raskaaksi. Ja se raskaus kestää niin kauan, että alat jo itsekin toivoa sen päättyvän =).

    Olet vahva, upea nainen. VOIMIA!!!

    T. Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni viestistä, tuesta ja kauniista sanoistasi! Toivon, että onni vielä kerran potkaisee ja saatte uuden miehesi kanssa yhteisen lapsen! Ei sinunkaan kannata vielä luovuttaa... Voimia ja onnea hoitoihin!

      Poista
    2. Tsemppiä Ounis <3

      t. jenni

      Poista
  5. Täälläkin ensimmäinen IVF takana, ja sen tuloksia odotellaan ensi viikon alussa. Huomasin, ettei teilläkään saatu tammikuussa mitään pakkaseen. Ei meilläkään, kaikki 6 oli monitumaisia, yhden siirsivät, loput roskiin. Toivo ei ole korkealla. Pahin uutinen tässä oli se, että joudun kokemaan punktion uudelleen (olin todella kipeä ja huonovointinen viikon ajan). Me tultiin mieheni kanssa "kaapista" ulos muutamalle sukulaiselle viime vuoden lopussa. Ärsytti juuri tuo "mitä kuuluu". Kirjoitin kirjeen, jossa kerroin, ettei kuulu hyvää vaikka niin olen väittänyt, kun sitä on joku kysynyt. Tsemppiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä Naagio! Luinkin blogistasi, että huonoja uutisia olitte saaneet. :( Tosi kurjaa. Onnea ja jaksamista uuteen yritykseen!

      Poista
  6. Minäkin löysin blogisi vasta hetki sitten, jään seurailemaan. Kirjoittamisen lahjan oot nähtävästi saanut, nous ihan kyynel silmään tätäkin lukiessa. Niin totta joka sana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Charliee, kiva että löysit tänne! Nyt on blogissa taas uutta tekstiä pitkän hiljaisuuden jälkeen. Toivon, että olisi pian jotain hyvää kerrottavaa.

      Poista
  7. Ihanasti, osuvasti kirjoitettu <3

    VastaaPoista