torstai 28. elokuuta 2014

Testituloksia

Saimme vihdoin odotetut tulokset lisätutkimuksista. Ei löytynyt kromosomien dislokaatioita, geenimutaatioita, tukostaipumusta, lisämunuaisen vasta-aineita, eikä mitään muutakaan. Sanat “normaali löydös” ja “negatiivinen” toistuvat papereissa ja lääkärin puheessa. Istun lääkäriä vastapäätä tutulla sinisellä tuolilla ja huokaan helpotuksesta. Paperissa tosiaan lukee: “Tutkituissa soluissa todetaan 46 rakenteellisesti normaalia kromosomia.” Ja perässä vielä maininta: “Sukukromosomit ovat XX, naisen.” Miehellä vastaavasti XY. Lääkäri vielä vahvistaa sen: meistä ei löytynyt mitään vikaa. Ei mitään syytä, miksi emme voisi tulla raskaaksi. Vielä on toivoa saada lapsi omilla soluilla. Tai ainakaan kukaan ei ole todistanut sitä mahdottomaksi.

Vaikka olemme toki iloisia ja helpottuneita tuloksista, vastauksia, joita niin kovasti toivoimme, emme saaneet vieläkään. Tämä sama piinaava epätietoisuus jatkuu aina vaan. Kai sen kanssa on vaan opittava elämään. On jaksettava uskoa, vaikka mitään varmuutta ei edelleenkään ole siitä, että mitään tapahtuu vielä moneen kuukauteen tai jopa moneen vuoteen. Ehkä en tule raskaaksi koskaan, enkä saa koskaan tietää, miksi. Eniten pelottaa se, että aikaa kuluu epäonnistuneissa hoidoissa niin kauan, että olen liian vanha adoptiovanhemmaksi. Olisi ollut niin helppoa, jos olisi selvinnyt jokin syy, jota voi hoitaa. Mutta nyt tuntuu kuin etenisimme sokkona. Kokeillaan erilaisia variaatioita hoidoista ja lääkkeistä ja toivotaan, että joku yhdistelmistä toimii. Montahan IVF:ää tässä onkaan vielä edessä....

Hoidot siis jatkuvat, ja ensi kuussa on edessä kolmas IVF. Toistaiseksi jatkamme lyhyellä kaavalla, mutta myöhemmin saattaa edessä olla myös pitkällä kaavalla tehty IVF. Alunperin lääkäri oli ehdottomasti pitkää kaavaa vastaan, koska munasarjani reagoivat niin voimakkaasti stimulaatioon, mutta nyt sekin on harkinnassa. Hyperstimulaation riski on suuri, mutta olen valmis kokeilemaan pitkää kaavaa siitäkin huolimatta, jos mikään muu ei auta. Ollaanhan tässä jo aika epätoivoisia. Vaikka hirvittäähän se vähän.

Tässä seuraavassa hoitokierrossa on käytössä uutena lääkkeenä Menopur. Sen tarkoituksena on nostaa LH-tasoa, koska se on ollut minulla ehkä hieman alhainen. Pientä hienosäätöä siis. Muuten lääkkeet on samat kun ennenkin. Tähän parhaillaan menossa olevaan kiertoon sain reseptin Primolutia, joka on keltarauhasvalmiste, aivan kuten lugetkin. Mikä parasta - tabletit niellään, ja ovat vieläpä halvempia kuin luget! Tästä se taas lähtee. Jostain pitäisi taas kaivaa uskoa siihen, että tämä kerta olisi erilainen. Paras varmaan yrittää ottaa mahdollisimman rennolla asenteella. Onnistuu, jos onnistuu. Jos ei niin ei. Kummassakaan tapauksessa en ole voinut lopputulokseen itse vaikuttaa. Tapahtukoon kuten on tarkoitettu. Mutta olisihan se jo aika saada ne kaksi viivaa muuhunkin kun ovulaatiotestiin.

6 kommenttia:

  1. Kerrohan sit kokemuksia menopurista, mulla on se tulevassa hoidossa. Tsemppiä matkaan!

    VastaaPoista
  2. Hei Ounis!

    Olen toisaalta niin helpottunut puolestanne ja toisaalta harmistunut. Helpottunut tietenkin siitä, että mitään "viimeistä sanaa" ei sanottu ja kaikki on mahdollista. Mutta harmissani juurikin siksi, että kaikki on auki. Syytä ei tiedetä. Voi vain arvailla. Ja odottaa. Se on ihan perseestä, jos sallinet tällaisen suoran ilmauksen.

    En osaa täysin asennoitua tilanteeseesi koska meillä vika on aina löydetty, niin ekan miehen kanssa kuin nyt tämän uuden miehenikin kohdalla. Löydettiin vika, jota voidaan hoitaa ja onneksemme hoito tehosi. Meillä on kuitenkin suvussa nainen, jonka taivalta seuranneena voin aavistella millaista on kun syytä ei ole. Mitään ei löydy. Hän on selittämättömästi lapseton, ollut jo yli 10 vuotta. Ja se raastava epätietoisuus, jonka kanssa hän elää tekee lähipiirinkin hermoheikoksi.

    On toki hyvä, että pientä hienosäätöä tehdään ja menopur otetaan kaveriksi hoitoon. Jospa se...? Sitähän ei tiedä mikä pikkuruinen asia on juuri SE asia, joka kääntää tämän laivan kurssin ihan uudeksi. Pitkänkaavan hoitoa ei herkästi stimuloituville tosiaan suositella, mutta voi siitäkin se hyötynsä olla, jos tosiaan mikään ei tunnu auttavan. Vertaistukipalsltalta tuttu nainen plussasi juurikin pitkän kaavan hoidosta kun takana oli kolme lyhyen kaavan IVF:ää. Toki vaikeamman kautta, eli hyperi tuli ja jouduttiin PAS:iin. Mutta kuitenkin.

    Sitä minä mietin, että olisiko se väärin jos selvittelisit oman mielenrauhasi vuoksi adoption käytäntöjä tässä hoitojen aikana? Ikärajat sun muut kun vaihtelee niin paljon maittain, että voisit saada rauhaa kun tiedät, missä mennään mahdollisen adoption kanssa. Käsittääkseni hoidot pitää olla ohi jos jonoon lähtee, mutta eihän asioiden selvittäminen voi olla hoidoista kiinni... Tai ehkä oletkin jo selvittänyt nämä, enhän mä tiiä =).

    Minä niin kuule jatkan jännäämistä, toivomista ja kaikkea peukuttelua teidän puolesta. Toivoa on aina! On oltava, siihen uskotaan. Eihän elämässä muuten ole järjen häivää.

    Tsemppiä ja VOIMIA!

    T. Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jenni,

      Sallin todellakin tuon ilmaisun, se on erittäinkin kuvaava ja tilanteeseen sopiva. ;) Onhan meillä tavallaan syy (alkioiden huono laatu), mutta ei tiedetä mistä se johtuu. Ehkäpä sitä voidaan tuolla Menopurilla parantaa, toivoa sopii ainakin.

      Sitä ei tosiaan tiedä, mikä auttaa. Onko se Menopur vai joku muu lääkeyhdistelmä vai pitkä kaava.. vai mikään.Tämä epätietoisuus on pahinta. Kaikkea pitää kokeilla, tuota pitkää kaavaakin. Mitä vaan se vaatii.. Eihän tässä helpon kautta olla tähänkään asti menty, niin eiköhän tässä yksi hyperikin vielä mene. Vaikka eihän se leikin asia ole.

      Jotain adoptiosivuja on tullut selailtua, mutta osa minusta ei ole siihen prosessiin vielä valmis ja en ole siitä syystä vielä lähtenyt enempää selvittelemään, koska uskon vielä meidän mahdollisuuksiin tulla raskaaksi hoitojen avulla. Jos ei omilla soluilla, niin lahjasoluilla. Olen myös ymmärtänyt, että hoidot pitää olla ohi kun adoptioprosessiin lähtee. Sitten se on niin lopullista. Suunnilleen tiedän, mikä on ikäraja adoptioon, ja on siihen vielä onneksi aikaa. Sitä en tiennyt, että ikäraja vaihtelee maittain. Eihän tuo ollenkaan huono idea ole selvitellä näitä etukäteen jo.

      Kiitos peukuttelusta, toivomisesta ja jännäämisestä meidän puolesta! Tähän pitää vaan uskoa. Muuten kaikki on turhaa.

      Poista
  3. Tarinasi kuulostaa tutulta. Minulla ikää yli 40v ja ollaan oltu jo vuosia yksityisellä hoidoissa. Minulle on tehty 10 punktiota (1 IVF ja 9 ICSI). Alkiota on jäänyt siirtoon aina vain 1 kpl. Koskaan raskaus ei ole alkanut. Ei mitään yritystäkään. Syy on täysin selittämätön. Kaikki kokeet ja lääkekoktailit kokeiltu. En yritä enää omilla soluilla vaan jonotan nyt luovuttajaa. Nöyräksi tämä asia vetää. Kukaan muu kuin toinen lapseton ei voi ymmärtää tätä lohdutonta surua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkän tien olet joutunut kulkemaan. Huhhuh, en edes tiedä, jaksaisinko noin monta yrityskertaa. On niin käsittämätöntä, ettei muka mitään syytä ole (kun ei löydy), mutta silti raskaus ei vain onnistu! Kukaan muu ei tätä tosiaan voi ymmärtää kun toinen lapseton. Sympatiat niin puolellasi. Voimia jatkoon, ja toivotaan, että kyllä se vielä tärppää! Lahjasolut on oikein hyvä vaihtoehto myös!

      Poista