maanantai 9. helmikuuta 2015

Unia ja ennusmerkkejä

Pahoittelen pitkää hiljaisuutta. Syksy ja talvi ovat olleet pitkiä ja raskaita. On tuntunut siltä, ettei ole mitään sanottavaa. On vain ollut tämä lapsettomuus ja pimeys. Nyt vihdoin kun aurinkokin on alkanut pilkahtelemaan pilvien lomasta ja hoidot jatkuvat pian, heräilen pikkuhiljaa tästä talviunesta ja yritän taas aktivoitua ja jatkaa tämän minulle niin tärkeäksi muodostuneen blogin päivittämistä. Täällä siis ollaan, hengissä, mutta väsyneenä. Ja ihan yhtä surullisena ja epätoivoisena kun ennenkin. Toivottavasti te lukijat ette ole kaikonneet minnekään kovin kauas, ja toivottavasti edes joku teistä on saanut talven aikana hyviä uutisia. Minä en ole niitä vieläkään saanut.

Mutta jotain hyvää sentään: siskon lapsi on tullut maailmaan. Minusta on tullut täti. Vauva on ihana, ja tuntuu nyt jo niin rakkaalta, vaikkei oma olekaan. Olen tosi onnellinen tästä uudesta tulokkaasta, mutta toki lapsen syntymä on tuonut pintaan myös kaikki omat surut ja tunteet, jotka olin jo hetkeksi ehtinyt työntää piiloon ja pois näkyvistä. Lakaissut maton alle, ettei niitä tarvitsi ajatella. Ettei olisi niin paha olla. Nyt asiaa on joutunut jälleen väkisinkin työstämään mielessä ja asennoitumaan niin, että elämä vain on epäreilua, enkä sille mitään mahda. Kai se on ihan luonnollista tässä tilanteessa tuntea negatiivisiakin tunteita kuten kateutta ja siitä on turha tuntea syyllisyyttä. Enhän minä sitä näytä, mutta syvälle sisimpään sattuu. Se on vaan niin väärin, ettei minulla ole vieläkään tuollaista pientä tuhisijaa rinnalla. Vielä neljän pitkän vuoden jälkeenkään. Mitenkähän olen jaksanut sinnitellä näinkin kauan? Jostain sitä saa aina voimia. Ehkä teiltä, kohtalotovereilta?

Ensi kuussa olisi tarkoitus jatkaa hoitoja. DHEA-kuurilla on oltu jo kolmatta kuukautta. En tiedä johtuiko jostain muusta vai DHEA:sta, mutta yksi kierto jäi kokonaan välistä, ja nyt näyttäisi siltä, että tämäkin kierto venyy, sillä ovulaatiota ei ole vieläkään näkynyt, vaikka on jo kp25. Jotenkin tuntuu niin turhalta luomusti enää yrittääkään, kun ei siitä kuitenkaan mitään tule. Ainoa toivomme tuntuu olevan IVF, niin se vaan on. Ja nyt viikon kuluttua vihdoin on kauan odotettu IVF:n suunnittelukäynti omalla lääkärillämme. Saa nähdä, mitä hän on mieltä näistä pidentyneistä ja väliin jääneistä kierroista. Mahdammekohan jatkaa hoitoja lyhyellä kaavalla vai kokeilemmeko pitkää kaavaa.

Muistatteko muuten kun kirjoitin, että näin unta vaaleanpunaisesta vauvantossusta? Viime viikolla tapahtui jotain kummallista. Vieraillessani synnytyssairaalassa näin sairaalan kukkakaupan ikkunassa aivan samanlaisen tossun! Vaaleanpunainen, posliininen vauvantossu. En muista, että olisin koskaan nähnyt sellaista, enkä tiedä, miksi siitä uneksin, mutta siinä se nyt oli. Ja vielä synnytyssairaalassa. Ehkä se oli merkki. Ehkä se oli merkki, että ihan pian on meidänkin vuoro. Miehen veli näki unta jokin aika sitten pitelevänsä sylissä pientä vauvaa, jolle sanoi: “Kyllä sua on kuule odotettu.” Myös miehen äiti on nähnyt unia. Hänen unessaan saimme kaksoset. Ehkä nämä kaikki ovat merkkejä. Sanoin miehelle sairaalasta pois lähtiessämme, että toivottavasti seuraavan kerran kun näistä ovista kävellään, ollaan itse menossa synnyttämään. Kunpa vaan se olisikin niin. Kunpa tänä vuonna olisi meidän vuoro.

6 kommenttia:

  1. Kyllä nuo kaikki tunteesi ovat niin tuttuja. Ja olen minäkin ajatellut samoin, että turha on itseään rankaista niistä, että ovat ikään kuin lunnollisia: kateus, kiukku, epäoikeudenmukaisuuden tuntu ja suru. Ja totta on, ettei niitä muille tohdi näyttää ja vain harvalle niistä voi edes kertoa. Olen itse valinnut ne ihmiset aika tarkkaan. Yllätys, yllätys, nuo ystävät ovat itse kohdanneet samoja vaikeuksia ja jos ei ihan monen vuoden lapsettomuutta, niin tuskaa, odottelua ja epätietoisuutta kuitenkin tämän asian kanssa. Puhuminen kyllä auttaa, sillä negatiivisuus haihtuu sillä tavoin. Yritän nyt yhdelle alkavalle ivf-kierrokselleni kasata myös henkisesti itseäni, ja jättää turhan tuskailun ja surussa mylläämisen. Vaikeaahan se tulee olemaan, mutta semmoinen tasapainon etsiminen olisi kuitenkin tavoitteena. Olet mielestäni oikealla tiellä, kun pystyt tunnustamaan ja kohtaamaan tunteesi ja jaksat toivoa ja olla positiivinen. Toivottomuus tai itku ei auta, mutta niihinkin aina välillä sorrutaan, tiedän sen. Yritetään kuitenkin suht levollisina eteenpäin. Elämä jaksaa kannatella pahimmillakin hetkillä, vaikka sen voi usein todeta vasta jälkeenpäin. Kovasti tsemppiä, vaaleanpunaisia - miksei vaaleansinisiäkin - unelmia ja energistä kevättalven alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan sama, vaaleanpunaisia tai vaaleansinisiä unelmia - ja mielellään niiden käymistä toteen toivon tälle keväälle - tai edes vuodelle! Sinulle tietenkin myös!

      Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että jonkinlaiseen tunteiden tasapainoon olisi hyvä päästä, jotta olisi parhaimmat mahdollisuudet onnistua. Surussa vellominen, mihin itsekin olen sortunut, ei vaan auta - pahentaa vaan tilannetta. Jospa sitä nyt jaksaisi olla valoisalla mielellä ja optimistinen. Kävi mitä kävi. Kovasti onnea alkavaan/alkaneeseen hoitokiertoon! Olisi mukava kuulla, miten kävi!

      Poista
  2. Ihanaa kuulla päivitystä tilanteestasi! Toivotaan parasta uuden hoitokierron suhteen, tuskin noilla kiertojen venymisillä on väliä, hormoneillahan ne sen ivf-kierrossa piiskaavat käyntiin. Onnea tätiytymisestä, ehkä se on tuota esimakua siitä mitä teillekin on tulossa. Oman lapsen kaipuuseen liittyvä tuska lienee hyvin normaalia. Olen itse huomannut tuntevani kaipuuta enemmän vähän tuollaisessa tilanteessa mutta silti onnea toisen onnistumisesta.


    Meillä luovuttaminen ivf:ssä johti jännittäviin käänteisiin. Luovutetuilla munasoluilla jatkettiin ja nyt on eka hoito takana, 2 alkiota siirrettiin ja 6 pakkasukkoa. Noin viikko sitten positiivinen testi. Ehkä tämä onnistuu tai sitten ei, mutta jännää on. Tunteet on ristiriitaiset välillä mutta pääosin positiiviset. Älä sinäkään anna periksi!
    Ellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että kävit kommentoimassa! Eipä sillä kierron venymisellä muuta väliä varmaan olekaan, mutta kun ei haluaisi yhtään kuuta antaa mennä hukkaan.. toinen on se, että esim. ovulaation ajankohdan seuranta menee silloin ihan mahdottomaksi, ja läsnä oli myös säikähdys siitä, ettei kaikki voi olla kunnossa, jos kierto on noin pitkä. Ilmeisesti se liittyi kilpirauhaseen tai stressiin, tai ehkä molempiin. Ei siis DHEA:sta, kuten ensin epäilin.

      Oi, mitä uutisia! Todella hieno kuulla, että onnistuitte luovutetuilla munasoluilla, ja vielä ensimmäisestä kerrasta! Onnea! Nämä tällaiset uutiset aina kovasti piristää. Toivottavasti siis kaikki on mennyt hyvin!?

      En takuulla anna periksi minäkään!

      Poista
  3. Toivon teille enemmän kuin mitään, että olisi jo teidän vuoro. Pitkän (aivan liian pitkän) tien olette joutuneet jo kulkemaan.
    Laitoin blogissani sinulle ilohaasteen. Kirjoituksesi ovat olleet minulle tärkeitä, vaikka ei ole ollut kovin voimia kommentoida mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peikko näistä sanoista ja ilohaasteesta - pitääpä perehtyä tuohon. :)

      Poista