tiistai 17. kesäkuuta 2014

Jälkitarkastus

Kävin tänään IVF:n jälkitarkastuksessa. Olipa taas suhteellisen rankka reissu, eikä sieltä kuivin silmin tälläkään kertaa selvitty. Pidättelin kyyneliä jo vastaanotolla, mutta hanat aukesivat vasta kun pääsimme ulos. Seuraavaan eli kolmanteen IVF:ään päästään todennäköisesti vasta syyskuussa, eikä elokuussa, kuten olin luullut. Pitäisihän se jo tietää, ettei näissä asioissa mikään mene niin kuin on suunnitellut! Harmistus oli suuri, kun kuulin, että lisätutkimukset, joihin sain lähetteen, voidaan tehdä vasta 6-8 viikon päästä tämän viimeisen kierron alkamispäivästä. Tulosten saamisessakin menee muutama viikko. Ja minä kun olisin mennyt verikokeeseen samantien.

Pääsen siis tutkimuksiin vasta heinäkuun lopussa. Miehen siittiöiden dna-tutkimus tehdään jo tällä viikolla. Kromosomit, dna ja tukostaipumus tutkitaan sekä muutama vuosi sitten tehty keliakia-testini uusitaan. Kalliita testejä, joita ei kaikille tehdä. Testejä, joita ei tehdä, ellei todella ole tarvetta. Pelottaa, mitä niistä selviää. Lääkärin mukaan lisätutkimukset ovat tässä kohtaa perusteltuja, koska tiedämme edelleenkin niin kovin vähän, mistä tämä lapsettomuus johtuu. Tiedämme, että alkiomme ovat huonolaatuisia, mutta emme tiedä miksi. Olisi kiva saada vihdoin vastauksia. Mikäli nämä tutkimukset edesauttavat tulevien hoitojen onnistumista - tai saamme edes vastauksia, olen valmis mihin vain. Maksoi mitä maksoi. Menkööt kaikki säästöt.

Huonot uutiset eivät toki loppuneet siihen. Siinä hoitopöydällä maatessani sain kuulla, että näyttäisi siltä, että ovulaatio on jo mennyt. Salakavalasti hiipien, minun huomaamattani. En voinut uskoa korviani. Ovulaatio ei ole vielä kertaakaan jäänyt minulta huomaamatta. En ollut ehtinyt edes aloittaa tikuttamista. Ovulaatio on ollut joka kuukausi vasta noin kp23. Paitsi nyt. 

Koska ovulaatio pääsi näin yllättämään, on luomuraskaus lähestulkoon pois suljettu tässä kuussa. Kyllä harmittaa, vaikka tiedän, että todennäköisesti ei olisi onnistunut kuitenkaan. Lääkärikin sanoi, että tähän IVF:n jälkeiseen välikiertoon ei kannata kauheasti laittaa toiveita, mutta yhtään mahdollisuutta en haluaisi silti laittaa hukkaan. Se on sellainen henkireikä, jota ilman ei jaksa. Vaikka se mahdollisuus olisi kuinka pieni, se on kuitenkin mahdollisuus, ja tarvitsemme niistä jokaisen. Riittää kun on edes vähän toivoa, ja joka kuukausi mahdollisuus, vaikka pienikin. En tiedä miten näin pääsi käymään, kun olen niin teillekin kehuskellut, että tiedän tasan tarkkaan, mitä kehossani tapahtuu milloinkin. Hämmentävää huomata, etten tiedäkään yhtään mitään. Lääkäri epäilee, että IVF:t ovat “buustanneet” omaa hormonitoimintaani. Minähän ovuloin ihan normaalin ihmisen aikaan! Ja ensimmäistä kertaa kierto ei veny 32-34 päivään. Jos siis jotain positiivista.

4 kommenttia:

  1. Hei Ounis!

    Vaikka nuo testit varmaan pelottavat, minä haluaisin rohkaista sinua ottamaan ne vastaan polkuna kohti ratkaisua. Onhan ihan hirvittävän hyvä jos saadaan lisää tietoa siitä, mikä on vialla. Koska sehän on selvää, että jossain mättää. Olisi hienoa, jos sieltä löytyisi jokin selkeä pielessä oleva arvo tai asia, johon voidaan sitten etsiä muutosta lääkearsenaalin muokkauksella tai muulla tavoin.

    Uskon, että olet peloissasi, mutta koeta ajatella positiivisesti tästä(kin). Kovasti teitä koetellaan eikä varmasti ole halppo tarttua edes oljenkorsiin enää. Toki on olemassa se mahdollisuus, että kokeiden perusteella löytyykin lapsettomuudelle sellainen syy, jota ei voida parantaa tai korjata. Se on kauhuskenaario. Mutta uhraa jokunen ajatus sille, että onko kuitenkin parempi tietää?? Silloin te tiedätte, että nyt meneillään oleva taistelu on turhaa ja te voitte lopettaa sen. Teidän ei tarvitse kiusata itseänne enää tämäntyyppisellä hoitorumballa vaan voitte suunnata shokista selvittyänne ajatukset johonkin muuhun mahdolliseen tapaan saada se oma lapsi. Luovutetut munasolut ja/tai siittiöt, alkioadoptio, adoptio...

    Ymmärrän kyllä jos et vielä halua edes tuollaista ajatella mutta halusin vain avata ajatuksiasi sen suhteen, mitä nuo kokeet voivat tarjota. Itse olen myös ollut erilaisten kokeiden edessä, miettinyt ja toivonut, pelännyt pahinta. Toisaalta myös ollut todella halpottunut kun miehen simppatestistä saatiin murskalukemat. Se selitti minulle niin monta asiaa ja pystyimme tekemään päätöksiä jatkon suhteen. Muuten olisimme tahkonneet tuloksettomia inssejä sun muita turhia hoitoja luultavasti pidempään ja tuskailleet tätä elämää eri tavalla. Minulla kun ikääkin on jo sen verran, että aikaa tällaiseen jahkailuun ei juuri ole. Tiedän, että tilanne ei ole sama, teillä kokeiden aihe on jo astetta vakavampi. Mutta koeta suhtautua niihin pelonkin ohella uteliaana. Jospa saatte selvyyttä ja toivoa <3!

    Tämä meni nyt kauheaksi romaaniksi! Tuo ovulaation ohivilahdus on kyllä aikamoista, luultavasti hoidot ovat tosiaan buustanneet omaa kiertoasi.

    Toivon sinulle ounis ja miehellesi erittäin rauhallista, lämmintä ja tunnelmallista juhannusta. Nauttikaa toisistanne ja siitä, että te pidätte yhtä vaikka mikä tulisi. Periksi ei anneta!

    Halaus, Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jenni, ja kiitos ihanan pitkästä tsemppiviestistä ja pahoitteluni, että vastauksessani kesti näin kauan. Testitulokset tosiaan pelottavat, edelleen, mutta yritän suhtautua niihin juuri noin kuten neuvoit. Ehkä ei aina kannata pelätä pahinta. Käsitellään se sitten, jos siinä tilanteessa ollaan, eikä murehdita sitä yhtään aikaisemmin. Mutta voin kyllä vannoa, että sydän tulee vähän pamppailemaan seuraavalla lääkärikäynnillä kun saadaan ne tulokset kuulla.

      Toivotaan tosiaan, että löytyisi joku lääkkein tai muuten yksinkertaisesti korjattava syy. Jos taas kauhuskenaario toteutuu, eletään sen mukaan. Olen samaa mieltä, että on kuitenkin lopulta parempi tietää, kun jatkaa hoitoja, jotka eivät kuitenkaan ikinä tulisi onnistumaan. Onhan tosiaan muitakin keinoja tulla vanhemmiksi.. adoptioprosessissakin menee monta vuotta, eikä tässä minullakaan ole vuosia kauheasti hukattavana.. Hyvä, että selviää nyt, jos jotain on selvitäkseen.

      Mukavaa kesän jatkoa, ja jaksuja sinne! <3

      Poista
  2. oletko lopettanut blogisi :(?

    VastaaPoista