perjantai 13. marraskuuta 2015

Hormonit ja selkä

Näillä näkymin luovutushoito toteutuu viikolla 51 eli juuri ennen joulua. Mutta mitä vaan voi vielä tapahtua, onhan luovuttajalla oikeus perääntyä vielä alkionsiirtopäivään asti koko hommasta. En uskalla innostua vielä kunnolla, ennen kun ihan oikeasti koittaa se päivä, jolloin alkio on siirretty kohtuuni. Vasta silloin uskallan hengähtää. Hetkeksi vain, tietenkin. On tulossa todella jännittävä joulu tänä vuonna. Ehkä saamme maailman parhaan joululahjan, ehkä emme. Pitkä on odottavan aika. Neljä pitkää viikkoa vielä. Ja jos siirtoon päästään, se odotus ei tietenkään lopu siihen. Siitä se jännitysnäytelmä sitten vasta tosissaan alkaa.

Kolmatta viikkoa mennään lääkityksellä, jonka tarkoituksena on saada kiertoni samaan tahtiin kun munasolun luovuttajan kierto, sekä estämään oman hormonitoimintani käynnistyminen ja näin ollen munarakkuloiden kehittyminen ja irtoaminen. Eli toisin sanoen saadaan aikaan keinotekoiset vaihdevuodet. Vaihdevuodet kuulostavat siltä, että ne olisivat tässä tilanteessa viimeinen asia, mitä kaivattaisiin, mutta asia ei ole ihan niin. Oman hormonitoiminnan pysäyttäminen on välttämätöntä lahjasoluhoidon kannalta, vaikka pahalta kuulostaakin. Lääkepakkauksissakin varoiteltiin jos jonkinmoisista oireista: mielialamuutoksista, kuumista aalloista, pahoinvoinnista, päänsärystä, painon noususta, aknesta, lihaskivuista (!), masennuksesta, unettomuudesta, liikakarvaisuudesta, kohtuverenvuodosta, hiusten lähdöstä, nivelkivuista (!), kutinasta ja ihottumasta näin muutamia mainitakseni. Ensimmäisen yön pahoinvointikohtausta lukuun ottamatta minulla ei ole ollut mitään yllä mainituista oireista. Ainoa, mikä vaivaa, on selkä. Ja olihan tuossa listassakin mainittu lihas- ja nivelkivut. Joku yhteys näillä hormoneilla täytyy tähänkin olla.

Olen jo jonkin aikaa epäillyt, että selkäkipuni olisi ainakin osittain hormoniperäistä. Viime aikoina olen saanut entisestään vahvistusta epäilyilleni. Olen nyt jo kahden vuoden ajan seurannut, mihin kohtaan kiertoa selkäkipu osuu, eikä voi olla enää sattumaa, että kipu on alkanut tänä vuonna yhtä kertaa lukuun ottamatta (seitsemän kertaa) kp1-6, yleensä kp 1 tai 4. Edellisvuonna kipu on tullut kahdeksan kertaa vuoden aikana, useinmiten kp 4 tai 5, mutta yhtä usein myös ovulaatioaikaan. Toinen asia, joka on mietityttänyt, on se, että kivut alkoivat sen jälkeen kun aloitettiin hormonihoidot. Voiko sekään olla sattumaa? Koskaan sitä ennen ei selän kanssa ollut ongelmia. Nyt selkä vaivaa lähes kuukauden välein, ja näyttäisi painottuvan koko ajan entistä enemmän kuukautiskierron alkuun. Siihen ajankohtaan kun estrogeeni- ja kaltarauhashormonitasot romahtavat tai ovat alhaisimmillaan.

Varmasti hormonihoidot eivät pidemmän päälle tee kenellekään hyvää, mutta että ne aiheuttaisivat tällaista...? Netistä on vaikeaa löytää hormonien haittavaikutuksia, liekö niitä sitten tutkittu niin vähän vai mikä on syynä, mutta hyvin vähän löytyy tietoa. Jotain kuitenkin löysin, nimenomaan selkäkipuihin liittyen, ja vaikuttaisi siltä, että hormonien vaikutus niihin on hyvinkin todellista. Vaikuttavathan hormonit selkään raskaana olevillakin, niin miksei sitten meillä, keneen piikitetään samoja hormoneja kun raskaana olevilla erittyy luonnostaan? Raskaanahan selkäkivut vaivaavat yleensä alkuvaiheessa, mikä selittyy nimenomaan hormonien vaikutuksella, eikä mekaanisella rasituksella ja kehon muutoksilla, jotka painottuvat enemmän loppuraskauteen. Asiaan tuntuu liittyvän kehon tuottamat aineet nimeltä relaksiini ja kollageeni, mutta myös estrogeeni ja keltarauhashormoni.

Löysin artikkelin, jossa viitattiin tutkimukseen, jossa tutkittiin vaihdevuosi-ikäisiä naisia, joille annettiin hormonikorvaushoitoa. Naisilla, jotka saivat hormonikorvaushoitoa, oli enemmän selkäkipuja kuin heillä, jotka eivät saaneet hoitoja. Artikkeli löytyy täältä: http://www.caringmedical.com/sports-injuries/excerpts-from-our-sports-book/sports-injuries-back-pain-and-hormones/

Tämän, ja toisen artikkelin raskaudenaikaisista selkäkivuista luettuani, olen entistä vakuuttuneempi siitä, että syy selkäkipuihini on hormoneissa. Toinen artikkeli löytyy täältä:


Olen kysellyt asiaa useammaltakin lääkäriltä, mutta kukaan ei ole osannut sanoa tähän oikein mitään. Ovat vain sanoneet, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja voihan se olla mahdollista. Mutta siinä kaikki, mitä olen saanut heistä irti. Viimeisin todiste on nyt tämä uusin kierto, joka alkoi kolmantena päivänä Zumenonin ja Primolutin lopettamisesta (Zumenon on estrogeeni-, Primolut keltarauhashormonivalmiste). Kp2 eli eilen tuli selkäkipu. Sain taas niin kovan selkäkrampin/noidannuolen, että jouduin jäämään kotiin. Ja tämä siis tapahtuu melkein kerran kuussa! Ei voi olla sattumaa mielestäni enää. Kunpa tulisin jo raskaaksi, niin loppuisi näiden hormonien käyttö ja ehkä sitä myötä myös selkäongelmat! Tai sitten ne vain pahenevat.

9 kommenttia:

  1. Ihania uutisia! <3 Kunpa kaikki menisi nappiin tuon siirron suhteen.

    Kuulostaa kyllä kiertoon/hormoneihin liittyvältä seljäkivulta. Onko kukaan koskaan epäillyt sulla endometrioosia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin toivotaan, että kaikki menisi nyt suunnitellun aikataulun mukaisesti.

      Ei ole kukaan koskaan epäillyt, lääkäri tosin kerran vastasi kysymykseeni asiasta, ettei sitä voida täysin poissulkea, eli etteikö jotain pientä voisi olla. Mutta jos vähän olisikin, sille ei tehdä mitään, vaan paras lääke siihen olisi kuulemma raskaus. Mikä sai sinut ajattelemaan, että minulla voisi olla endometrioosia? Viittaavatko nämä selkäoireet siihen?

      Poista
    2. Lähinnä vaan tuo kuukautiskiertoon liittyvä kipuilu. Onko sulla kuukautiset kivuliaat? Ja tietysti lapsettomuus, kun se taitaa olla niin, että monelta hoidoissa käyvältä löytyy sitten lopulta kuitenkin endometrioosia. Mutta jos se on lievää, niin eipä sille mitään tosiaan tehtäisikään. Mulla on silti itsellä aika lievä ja niitä sirottumia polteltiin laparoskopiassa vatsakalvolta jne.

      Poista
    3. Kyllä ne on. Niin kipeät, että ilman särkylääkkeitä en pystyisi menemään töihin kahteen ensimmäiseen päivään.

      Poista
    4. Mulle kerran eräs blogisisko kirjoitti ennen mun endodiagnoosia, kun jostain oireistani kirjoittelin, että kyllä toinen endometrioosia sairastava toisen tunnistaa. Mä kyllä sanoisin, että sitä sullakin on. Lapsettomuus, kuukautiskivut ja nuo kiertoon liittyvät kivut. Mulla on kuukautiskivut sellaiset, että välillä oon jopa ilman särkylääkkeitä ja välillä otan sitten buranaa ja panadolia. Mutta mun kipujen perusteella kukaan lääkäri ei osannut endoa epäillä, niin lievää kipuilua se on moneen muuhun verrattuna.

      Poista
    5. Kysyin lääkäriltä tästä, ja hän oli edelleen sitä mieltä, ettei sitä voida täysin sulkea pois, että minulla olisi endoa, mutta aika moni asia ei täsmää kuitenkaan. Kuten se, että kivut jatkuvat vielä kuukautisten alkupäivien jälkeenkin tai saattavat alkaa vasta kp4. Endokivut kun hänen mukaansa alkavat usein jo pari päivää ennen kuukautisia, ja hellittävät yleensä parin päivän päästä vuodon alkamisesta. Onko näin?

      Ainoa tapa selvittää, onko endometrioosia, on laparoskopia, joka sinullekin on tehty muistaakseni, ja se ei oikein nyt sovi tämänhetkiseen hoitoaikatauluun. Laparoskopiaan kun on kuulemma puolen vuoden jonot. Lääkärin mielestä ei kuitenkaan kannata missään nimessä jättää tätä ajatusta huomiotta/unohtaa sitä, vaan palataan tähän asiaan tarvittaessa myöhemmin. Jokin hormonaalinen yhteys vaikuttaisi tällä selkäkivulla olevan, sen myönsi lääkärikin, ei vaan ole varmuutta mikä se voisi olla.

      No se hyvä puoli tässä on, että nuo nenäsumut, jotka minulla nyt on käytössäni, ovat myös endometrioosilääkkeitä, eikä minulla tule kuukautisia enää ennen hoitoa, mikä parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että tässä on melkein 2kk tiedossa ilman selkäkipuilua!

      Poista
    6. Hienoa, että lääkäri pitää kuitenkin tämän endometrioosi -asian mielessä. Nuo hormonitoiminnan alasajot ovat kyllä hyviä endolle ja mullakin se IVF meni paremmin, missä pistin 1kk procren annoksen (korvattiin sumut).

      Muistaisin, että Toiveissa blogin Illusialla ei alkuun epäilty endoa, kun hänellä alkoi kivut niin epätavalliseen aikaan kierrosta. Pitääkin etsiä, että löytyykö hänen vanha postaus asiasta.

      Ja nyt ei tosiaan kannata lähteä tähystelemään. Nyt toivotaan, että raskaus lähtee käyntiin tulevasta hoidosta <3 <3

      Poista
    7. Löysin pätkän Illusian vanhasta tekstistä vuodelta 2011:

      Kiertopäiväni sattui olemaan juuri sopiva munanjohdinten aukiolotutkimukseen, joten se tehtiin ultraamisen lisäksi. Oireideni perusteella lääkäri oli sitä mieltä, että kyse ei olisi endometrioosista. Siihen kuuluisi nimittäin se, että olisin kipeä ennen kuukautisia enkä niiden jälkeen. Ultrassa näkyi, että vasemmassa munasarjassa on jotain, mutta lääkäri ei oikein osannut sanoa, mitä se olisi. Mahdollista on, että kyseessä on jonkinlainen verenpurkauma. Vasenta munasarjaa siis tarkkaillaan.

      Poista
    8. Kiitos kun kaivoit tuon tekstin! Oho, aika hurjaa. Toivotaan, ettei kohdallani ole kyse tuosta... mutta olisihan se hyvä tutkia, ainakin sitten jos sama tahti jatkuu ja hoidoista ei tärppiä luovutetusta munasolusta huolimatta! Olen tietoinen, että endometrioosi on todella alidiagnosoitu sairaus, ja ihmekös tuo, jos se on aina se viimeinen mitä epäillään!

      Poista